Wat te doen met je oude gouden sieraden?

Vaak heb je het juwelenkistje vol liggen met gouden sieraden die je helemaal niet meer draagt. Dat kan komen doordat je de juwelen geërfd hebt en ze eigenlijk niet tot je smaak behoren of doordat ze niet meer in de mode zijn. Welke mogelijkheden je dan hebt zetten we hieronder op een rij.

Nieuw sieraad
Wanneer je wel emotioneel gehecht bent aan het sieraad kun je ervoor kiezen het te laten aanpassen zodat het weer aan je gewenste eisen voldoet. Wanneer dit niet voldoende is kun je het ook helemaal laten omsmelten tot een nieuw ontwerp.

Verkopen
Wanneer je gewoon van de juwelen af wilt kun je de gouden sieraden verkopen. Aangezien de goudprijs een hoogtepunt heeft bereikt, is het nu een hele goede tijd om je ervan te ontdoen. Zeker in de tijd van financiële crisis is elk extraatje mooi meegenomen. Natuurlijk kun je proberen je sieraden particulier aan de man te brengen, maar vaak blijkt dit toch nog niet zo eenvoudig.

Verkoop via winkel
In iedere stad vind je tegenwoordig wel een winkel die goud in-en verkoopt. Hier kun je je gouden sieraden aanbieden. Het voordeel hierbij is dat je in contant geld wordt betaald. De werkwijze is als volgt:

Eerst wordt bekeken uit hoeveel karaat het bestaat. Dit kan 14, 18, 20 en 22 karaat zijn. Hoe hoger het karaat, hoe waardevoller het goud. Vervolgens wordt het sieraad gewogen. De combinatie van deze twee met de actuele goudprijs bepaalt de prijs die de juwelier ervoor wil geven.

Soms is hier nog onderhandelingsruimte. Wanneer de juwelier een prijs biedt waar je als consument tevreden mee bent, sluit je de deal. Mocht de uitkomst niet aan je verwachtingen voldoen, staat het je vrij om je sieraad weer mee naar huis te nemen of elders een nieuwe poging te wagen.